Ya kebikeç! Hıfz el varak ila kıyamet.

11 Ağustos 2018 Cumartesi

Denemeler

Denemeler. Zerre ilgisi olan herkes bu kitabın ismini duymuş ve yazarının Montaigne olduğunu bilir hale gelmiştir. Peki ne kadarınız okudu bu kitabı? Benim kitabı öğrenmem ve okumam arasında neredeyse bir yıl var. Bu tembelliğimin sebebi nedir bilmem ama en nihayetinde kitabı okumuş bulundum. Özgün ismiyle ''Les Essais'' 100 e yakın denemeden oluşuyor ve inanın bana bir tanesinde bile sıkılmadım. Onlarca farklı konusuyla binlerce farklı yoruma açık olan denemelerin ortak paydası varsa o da yazarımızın kütüphane duvarında asılı olan Sextus Empiricus a ait olan şu sözdür: “Her akılcı görüşe eşdeğer bir akılcı görüşle karşı çıkılabilir''


Denemeler genellikle Montaigne'nin kişisel görüşleri üzerinde başlıyor ancak sonradan toplumları ilgilendiren temel konulara çekiliyor. Aslında yazar yalnızca kendisinden bahsetmek istediğini söylerken bizleri daha genel anlamda. “insanı” anlamaya davet ediyor. Kaleme aldığı makalelere ''essay'' yani teşebbüs etme adını vermiştir. Konuları işleyişindeki başarı sayesinde böyle bir türün doğmasını sağlamıştır.İnsana doğasını korumasını, erdemli davranışlar sergilemesini, özgürlüğünü ve özgünlüğü korumasını her denemesinde tavsiye ediyor. Ve bunu yaparken genelli antik yunan tarihinden olmak üzere bütün dünya tarihinden topladığı örnekleri öyle güzel kullanıyor ki anlatmak istediği şey tam olarak okuyucu zihninde canlanıyor. Düşüncelerini aktarmak da yazarlar için başarı ölçütüdür bence. 
Bireyi toplumun üzerine taşıyan Montaigne insanlara öz kabuğunda kalmayı, olayları dışarıdan sakince seyretmeyi, kendi refahımızı ilk önceliğimiz yapmayı, ancak bunları yaparken de hile hurdaya başvurmadan insanlarla iyi ilişkiler benimseyerek erdemli davranmamızı bize öğütler.

Bu kitaba olan puanım 8/10'dur.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder

Abone Ol

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner